درمان با لیزر برای لکه‌های سفید پیسی (برص و ویتیلیگو)

ویتیلیگو که با نام لک و پیس نیز شناخته می‌شود، یک بیماری خود ایمنی است که علت اصلی بروز آن ناشناخته است و تاکنون روش درمان قطعی برای آن کشف نشده است. در حال حاضر پزشکان تنها می‌توانند علائم بیماری که از بین رفتن رنگدانه‌های پوست است را کنترل کنند. در این بیماری، قسمت‌هایی از پوست، رنگ خود را از دست می‌دهند که این حالت ناشی از تخریب سلول‌های ملانین است. پزشکان، علت این بیماری را به عواملی مانند اختلالات خود ایمنی، تغییرات هورمونی و ژنتیک ربط می‌دهند. لک و پیس معمولا از یک نقطه کوچک شروع می‌شود و به تدریج اندازه و تعداد این نقاط بیشتر می‌شود. ممکن است بیماری با یک یا چند لکه کوچک در دست و پاها یا شکم یا کمر آغاز شود و سپس در سایر نواحی بدن گسترش پیدا کند. درمان بیماری ویتیلیگو، پروسه طولانی دارد. در برخی از موارد می‌توان گسترش نواحی بی رنگ پوست را متوقف کرد و در مواردی می‌توان تا حدودی رنگدانه‌های پوست را بازگرداند. اما در اغلب موارد، اقدامات درمانی تنها موجب کنترل گسترش لکه‌های بی‌رنگ می‌شوند. برای بازگرداندن رنگدانه به نواحی بی‌رنگ پوست، تکنیک‌های جراحی و درمان پوستی مختلفی استفاده می‌شود. یکی از این روش‌ها، لیزر لک و پیس است.

یکی از تصورات غلط در مورد بیماری پیسی این است که هیچ درمانی برای بازگرداندن رنگ پوست وجود ندارد. به کمک پیشرفت‌های تکنولوژی پزشکان توانسته‌اند روش‌های درمانی موثری را برای بازگرداندن رنگدانه پوست اراده دهند که این روش‌ها در اغلب بیماران به نتایج مطلوبی می‌رسند. تاثیر گذاری روش لیزردرمانی در بهبودی لک و پیس به اثبات رسیده است. لیزردرمانی موجب به حداقل رساندن ریسک گسترش نواحی بی‌رنگ پوست شده و دوره درمانی بیمار را کوتاه می‌کند. پزشکان و تکنسین‌های کلینیک لیزر رازی با کمال میل در زمینه درمان بیماری لک و پیس به شما مشاوره می‌دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره‌های ۰۲۱۸۸۳۳۴۰۲۹ و ۰۲۱۸۸۳۳۳۲۵۹  تماس حاصل فرمایید.

تشخیص لک و پیس


بیماری ویتیلیگو یا برص را اغلب می‌توان به سادگی و بدون نیاز به اقدامات خاصی، تشخیص داد. اغلب بیماران، به جز لک و پیس، بیماری یا مشکل دیگی ندارند و مشکل آنها تنها به لک‌های پوستی ختم می‌شود. در حدود یک‌پنجم از بیماران مبتلا به لک پیس در گذشته به اختلال تیروئیدی مبتلا بوده‌اند و یا در آینده ممکن است به آن مبتلا شوند. با کمک گرفتن آزمایش خون می‌توان به راحتی عملکرد غده تیروئید را بررسی کرد.

لیزر برای درمان برص و لک و پیس چه تاثیری دارد؟


در حال حاضر پیشرفته‌ترین، موثرترین و سریع‌ترین راه درمان برص، لیزردرمانی است. برای بسیاری از بیمارانی که از لک و پیس رنج می‌برند، لیزرمانی از سایر روش‌های درمانی موثرتر است. این روش همچنین برای بیمار بسیار راحت‌تر است چرا که نیازی به جراحی‌هایی مانند گرافت پوستی و مانند آن ندارد.

چگونگی انجام لیزردرمانی


در این روش از لیزر اکسایمر و نوع خاصی فیبر نوری استفاده می‌شود و اشعه‌ی نوری بر روی قسمتی که دچار ویتیلیگو یا برص شده است متمرکز می‌شود. در حالی که نور به نواحی موردنظر تابانده می‌شود، پزشک به میزان شدت نور و انرژی آن توجه کامل دارد. شدت نور باید به‌گونه‌ای باشد که به نحو موثری لک و پیس را درمان کند اما خطر قرارگیری پوست در معرض مقادیر بیش‌ازحد از نور فرابنفش را به همراه نداشته باشد. این نور موجب تحریک ملانوسیت‌ها در پوست می‌شود. این سلول‌ها مسئول رنگ دادن به پوست ما هستند. با تحریک این سلول‌ها، آنها مجددا شروع به تولید ملانین می‌کنند. ملانین ماده‌ای است که به پوست ما رنگ می‌دهد. با این روش سعی می‌شود که با دادن رنگدانه به پوست، نواحی بی‌رنگ پوست از بین بروند. از آنجایی که لیزردرمانی، پیشرفته‌ترین روش درمان لک و پیس است، تا حدودی گران است. بنابراین لازم است که بیماران به طور واضح با پزشک خود مشورت کنند تا ببینند که کدام روش درمانی برای آنها مناسب‌تر است.

برای درمان برص به چند جلسه لیزردمانی نیاز است؟


بیماران پیسی برای رسیدن به نتایج ایده‌آل به 10 تا 15 جلسه درمانی نیاز دارند. همچنین لازم است پس از اتمام دوره‌ی درمانی، هرچند وقت یکبار جلسات لیزردرمانی تکمیلی انجام شوند تا علائم بیماری پیسی به طور مداوم کنترل شده و کاهش داده شوند. پزشکان ما در کلینیک رازی می‌توانند در زمان مشاوره‌ی خصوصی شما، در مورد جزئیات بیشتر برنامه درمانی شما، توضیح بدهند.

چه کسانی، متقاضی مناسب برای لیزردرمانی لک و پیس هستند؟


بیمارانی که به بیماری برص مبتلا هستند و می‌خواهند ظاهر لکه‌های سفیدرنگ روی پوست خود را بهبود دهند، می‌توانند کاندیدهای مناسبی برای لیزر درمانی باشند. لازم است که پزشک متخصص شما را معاینه کند و سپس با در نظر گرفتن شرایط خاص شما به شما خواهد گفت که شما کاندید مناسبی برای لیزر درمانی هستید یا خیر.

آیا نیازی به بیحسی می‌باشد؟


معمولا در حین انجام لیزردرمانی برای بیماری پیسی، نیازی به اعمال بیحسی نیست. پزشک شما می‌تواند برای به حداقل رساندن هرگونه درد و ناراحتی، روی پوست شما کرم بی‌حس کننده بزند.

بعد از انجام لیزردرمانی چه شرایطی خواهم داشت؟


بعد از جلسه لیزر درمانی پوست شما تا حد متوسطی، قرمز و حساس خواهد بود. این عوارض جانبی معمولا به سرعت برطرف می‌شوند. بیماران بلافاصله پس از جلسه‌ی درمانی می‌توانند به کارهای روزمره خود ادامه دهند. پزشکان توصیه می‌کنند که بعد از لیزردرمانی به طور مرتب روی پوست خود کرم ضدآفتاب بزنید و ناحیه درمان شده را مرطوب کنید.

بعد از درمان انتظار چه نتایجی را می‌توان داشت؟


انجام درمان‌های موضعی و لیزردرمانی می‌تواند ظاهر لک و پیس‌های پوستی را تا حدود زیادی بهبود بخشد و موجب می‌شود که پوست شما ظاهر بسیار طبیعی‌تری داشته باشد.

چگونه ویتیلیگو را متوقف یا از آن پیشگیری کنیم؟


اجتناب از آفتاب و زدن کرم ضدآفتاب

این اصلی‌ترین و کمترین کاری است که مبتلایان بیماری پیسی پوست باید انجام دهند. دلیل آن نیز کاملا مشخص است. قسمتی از پوست که دچار برص شده است، در واقع بیشترین توانایی خود برای حفاظت در برابر اشعه‌های مضر آفتاب را از دست داده است. اگر بیمار به خوبی از پوست خود در برابر آفتاب مراقبت نکند، ابتلای زودرس به پیری پوست و سرطان، غیر قابل اجتناب خواهد بود. بیماران مبتلا به لک و پیس باید مراقب باشند که قسمت‌هایی از بدن آنها که دچار لک و پیس شده است در معرض آفتاب قرار نگیرد و در مورد قسمت‌هایی که ناچارا در معرض آفتاب هستند، مانند دست‌ها و صورت، باید خصوصا در بهار و تابستان از کرم ضدآفتاب با عیار حفاظتی 15 یا بالاتر استفاده شود.

ماسک

شما می‌توانید از ماسک‌های رنگی استفاده کنید که نواحی بی رنگ پوست را پوشش می‌دهند. این ماسک‌ها هر چند روز یکبار باید به پوست زده شوند. کارایی این ماسک‌ها بین بیماران مختلف فرق می‌کند و به طور کلی برای افرادی با پوست سبزه مناسب‌تر است. در افرادی با پوست بسیار روشن یا پوست سیاه، این ماسک سایه رنگی سبزمانندی دارد. بسیار مهم است که به خاطر داشته باشید که ماسک‌های رنگی هیچ عیار حفاظتی در برابر آفتاب ندارند.

هزینه لیزر پیسی


برخلاف فوتوتراپی، هزینه‌های روش لیزردرمانی تحت پوشش بیمه نیست. دوره‌ی درمان با لیزر 6 ماه طول می‌کشد و درصد موفقیت آن به اندازه کرم‌ها و فوتوتراپی نیست.