درمان، رفع و ازبین بردن زگیل با لیزر
زگیل یک توده کوچک با بافتی خشن است که در هر قسمتی از بدن ممکن است ایجاد شود. این زگیلها شبیه تاولهای جامد یا شبیه به یک گلکلم کوچک هستند. زگیلها به دلیل وجود ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد میشوند. احتمال سرایت زگیل از یک فرد به دیگران کم است اما امکانپذیر است به خصوص اگر سیستم ایمنی بدن فرد ضعیف باشد. افراد مبتلا به اچ آی وی یا ایدز و افرادی که از داروهای ایمونو سوپرسانت پس از پیوند استفاده میکنند بیشتر در معرض ابتلا به زگیل هستند. ظاهر زگیلها به محل آنها در بدن و ضخامت پوست بستگی دارد. زگیلهای کف دستی روی دست ایجاد میشوند. زگیلهای کف دستی بر پاها نیز تأثیر میگذارند. امروزه میتوان زگیلها را با استفاده از لیزر تحت درمان قرار داد.
انواع زگیل
زگیلهای معمولی یا زگیلهای گوشتی ولگاریس
زگیلهای معمولی سطحی خشن، برآمده و سفت دارند و ممکن است شبیه به گلکلم باشند. این زگیلها در هر قسمتی از بدن ممکن است به وجود آیند اما بیشتر در بندهای انگشت، انگشتان دست، آرنجها، زانوها و در هر قسمتی از بدن که پوست شکننده داشته باشد ایجاد میشوند. رگهای خونی لخته شده غالباً در زگیلهای معمولی به شکل نقاط تیره رنگ و کوچک قابل مشاهده هستند. این نوع زگیل به زگیلهای دانهای نیز شناخته میشوند.
زگیلهای پلانتار
معمولاً زگیلهای گوشتی دردناک در کف پاها، پاشنه پا و انگشتان پا ایجاد میشوند. معمولاً این زگیلها در پوست رشد میکنند زیرا وزن بدن فرد آنها را به سمت درون کف پا میبرد. معمولاً این زگیلها مرکزی سیاه رنگ دارند که اطراف آن را بافتی سفید و سختی احاطه کرده است. زگیلهای پلانتار غالباً به سختی از بین میروند.
زگیل صاف
زگیلهای صاف گرد، تخت و هموار هستند. رنگ این زگیلها ممکن است زرد، قهوهای یا به رنگ پوست باشد. به این زگیلها، زگیلهای مسطح یا صاف نیز گفته میشود، این زگیلها معمولاً در قسمتهایی که بیشتر در معرض نور آفتاب قرار دارند ایجاد میشوند. معمولاً این زگیلها در تعداد زیاد احتمالاً بین 20 تا 100 عدد ایجاد میشوند. به هر حال، این نوع زگیلها احتمالاً بدون نیاز به درمان زگیل خودبهخود برطرف میشود.
زگیلهای فیلفورما یا وروکا فیلفورمیس
زگیلهای فیلفورم دراز و نازک هستند. این زگیلها به سرعت روی پلکها، گردن و زیربغل رشد میکنند.
زگیلهای تناسلی
بیشتر زگیلها بیضرر هستند اما برخی از انواع ویروسهای پاپیلوم انسانی (HPV) باعث ایجاد زگیل در ناحیه تناسلی یا اطراف آن میشوند. این زگیلها ممکن است خطرناک باشند. ممکن است این زیگیلها در زنان باعث ایجاد سرطان رحم، مقعد و ولوواژینال شود. به دلیل عفونت ناشی از وجود زیگیلهای تناسلی ممکن است در مردان سرطان مقعد یا سرطان آلت تناسلی ایجاد شود. هر فرد مبتلا به زگیلهای تناسلی باید برای معاینه به پزشک مراجعه کند.
زگیل موزاییکی
زگیلهای موزاییکی زگیلهای متعدد پلانتر یا کف پا هستند که به صورت دستههای بزرگ در کف پا ایجاد میشوند. بر خلاف خالها، زگیلها غالباً همرنگ پوست فرد هستند. این زیگیلهای چرکی نیستند مگر این که عفونت پیدا کنند. در صورت عفونی شدن این زگیلها، باید با مصرف آنتیبیوتیک تحت درمان زگیل قرار گیرند.
علل
ویروسهای پاپیلوم انسانی (HPV) باعث رشد سریع و زیاد کراتین که پروتئین سخت روی لایههای پوست است میشوند. گونههای مختلف ویروس پاپیلوم انسانی باعث ایجاد انواع مختلف زیگیلها میشوند. زگیلهای ویروسی ممکن است در تماسهای مستقیم و نزدیک پوستی یا از طریق استفاده از حوله و کفش مشترک شیوع یابند. ویروس به طرق زیر ممکن است به قسمتهای دیگر بدن نیز گسترش یابد:
- خراشیدن یا کندن زگیل
- مکیدن انگشتان
- جویدن ناخنها در صورتی که در اطراف آن زیگیل وجود داشته باشد.
- اصلاح صورت و پاها
داشتن پوستی مرطوب و آسیبدیده و تماس با سطوح خشن احتمال بروز عفونت را افزایش میدهد. برای مثال در هنگام حضور در استخرهای عمومی شنا، فردی که کف پاهای او بریده یا خراشیده شده است بیشتر در معرض ابتلا به زگیل میباشد.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
در موارد زیر بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- زگیلها باعث ایجاد درد شوند.
- به راحتی خونریزی میکنند.
- ظاهر آنها تغییر میکند.
- به راحتی از یک قسمت بدن به قسمت دیگران سرایت میکنند.
- پس از بهبودی دوباره به وجود میآیند.
- زگیل در قسمتهایی که در معرض ضربات و خونریزی مکرر ایجاد میشوند و فعالیتهای روزانه مانند اصلاح کردن، ورزش کردن و فعالیتهای دیگر شما را تحت تأثیر قرار میدهد ایجاد شده باشند.
افرادی که میخواهند زیگیلهای خود را به دلایل زیبایی درمان کنند باید به پزشک مراجعه کنند.
تشخیص
پزشک از شما در مورد وجود زیگیل در اعضای دیگر خانواده سوال میپرسد. در برخی موارد، پزشکان ممکن است بعضی بافتهای یک زگیل را در زیر میکروسکوپ معاینه کنند تا از زیگیل بودن آن اطمینان حاصل کنند به خصوص اگر زگیلهای مورد نظر به درمانهای معمول واکنش نشان ندهند.
درمان زگیل با لیزر
عمل برداشتن زیگیل یک عمل بیخطر، مؤثر و نسبتاً بدون درد است که میتواند حتی در قسمتهای حساس بدن نیز انجام شود. عمل لیزر برای برداشتن زیگیل ممکن است از ایجاد دوباره زیگیل نیز پیشگیری کند. در درمان زیگیل با لیزر، زیگیل با لیزر هدف قرار گرفته میشود، لیزر زگیل از لایه رویی پوست که به آن اپیدرم گفته میشود عبور کرده و عروق خونی بسیار کوچک که زگیل را در نزدیکی لایه میانی پوست یا درم تغذیه میکنند هدف قرار میدهد. درمان زگیل با لیزر عروق خونی تغذیه کننده زگیل را از بین میبرد و باعث میشود که زگیلها خشک شده و بریزند. لیزر فقط زیگیلهای عفونی را از بین برده و به بافت اطراف آن آسیبی وارد نمیکند.
نحوه انجام فرایند
در لیزر درمانی از پرتو نور شدید یا لیزر برای سوزاندن و تخریب بافت زگیل استفاده میشود. این فرایند معمولاً در مطب یا کلینیک پزشک انجام میشود. این فرایند تحت بیهوشی موضعی یا عمومی انجام میشود که به تعداد و سایز زیگیلهایی که باید در ناحیه تحت درمان برداشته شوند بستگی دارد.
پس از لیزر درمانی
پس از انجام جراحی لیزری برای از بین بردن زگیل ممکن است تا چند روز زخمهای ایجاد شده دردناک باشند. طول دوره بهبودی به محل و تعداد زیگیلهای برداشته شده بستگی دارد. پس از انجام عمل جراحی لیزری در صورت بروز موارد زیر به پزشک مراجعه کنید.
- خونریزی که به مدت بیش از یک هفته ادامه یابد.
- تب
- درد شدید
- بوی بد یا تخلیه مواد زرد رنگ که نشان دهنده عفونت است. تمیز کردن زخمها به پیشگیری از بروز عفونت کمک میکند.
خطرات احتمالی
در لیزر درمانی رفع زگیل احتمال بروز عفونت به میزان کمی وجود دارد. علائم و نشانههای وجود عفونت عبارتند از:
- افزایش درد، تورم، قرمزی، حساسیت به لمس یا گرما
- رگههای قرمز رنگی که از ناحیه درمان شده گسترش یافته باشند.
- تخلیه چرک
- تب 38 درجه سانتیگراد یا بیشتر بدون علت
پیشگیری از بروز زگیل
برای کاهش احتمال بروز و گسترش زگیلها میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
- به زیگیلهای افراد دیگر دست نزیند.
- از حوله، لوازم شستشوی بدن یا وسایل شخصی دیگران استفاده نکنید.
- کفش و جوراب خود را برای استفاده به افراد دیگر ندهید.
- زگیلهای خود را نخراشید زیرا باعث گسترش آنها به قسمتهای دیگر بدن میشود.
- هنگام ورود و خروج به حمام یا استخرهای عمومی دمپایی بپوشید.
- در هنگام شنا زیگیلهای خود را با کاورهای ضد آب بپوشانید و از جوراب و دستکش در مکانهای دیگر مانند باشگاه استفاده کنید.
- موهای سر خود را در قسمتهایی که زگیل دارد شانه نکرده، اصلاح نکنید و از کلیپس مو نیز استفاده نکنید.
- در زمان کوتاه کردن ناخنها از یک ناخنگیر برای ناخنهای سالم و ناخنهای مبتلا به عفونت استفاده نکنید.
- در صورتی که اطراف ناخنهای شما زگیل وجود دارد، ناخن خود را نجوید.
- دستهای خود را در حد امکان خشک نگه دارید.
- پس از لمس زگیل، دستان خود را به طور کامل بشورید.
زگیلها شایع هستند و ممکن است باعث خجالتزدگی شوند اما میتوان آنها را درمان نموده و از بین برد.